Indledning

Sherryfade

Du står med en flaske whisky i hånden og overvejer om du skal købe den. Der står på flasken at den har ligget på sherry fad. Så langt så godt. Men hvad betyder det egentligt at det har ligget på sherry fad?

 

Historisk

Sherry er en hedvin, det vil sige vin, hvor der er tilsat destillerede druer. I "gamle dage" før Spanien kom med i EU (1982) blev sherryen efter endt lagring transporteret til sit destinationsland i transportfade på cirka 500L, som oftest i form af et sherry Butt, og de fade blev så efterfølgende brugt til at lagre whisky på.

Efter Spanien kom med i EU er det ved lov blevet sådan at sherry skal tappes på flaske i Spanien for at det må kaldes sherry.

I dag

I dag bliver fadene "seasoned" med sherry i Spanien, det vil sige at fadene bliver fyldt med sherry et stykke tid, tømt, og derefter sendt til whiskyproducenterne for at blive fyldt med whisky/nydestilat.  Det er i øvrigt kun omkring 10% af sherryen, der bliver lavet, der bliver tappet som sherry. En del ender som sherryeddike, og en del bliver destilleret til enten at blive tilsat andet sherry eller ender som brandy.

 Brandy lavet af destilleret sherry

 

Solera fade

For at komme svaret nærmere er vi nødt til at kigge på hvad et sherryfad egentligt er. Nogen vil måske tænke, at det nok er et af de fade der bruges, når man laver det såkaldte solera system. Altså hvor man har sherryfade sående i flere lag, og hælder frisk sherry på i øverste lag, tapper fra nederste lag, uden at tømme helt, og så topper det aftappede fra efterhånden fra laget over.

Solera systemet er en traditionel måde at lave sherry på, men solerafadene er ikke dem der bruges til at lagre whisky på.

 

 

Hvad er det så for sherryfade der bliver brugt i dag? Jo, her skal vi både kigge på hvilken type egetræ der er brugt, størrelsen på fadet, sherrytypen der har ligget på fadet inden whiskyen er fyldt på, hvor mange gange fadet har været brugt før, samt hvor længe og hvor whiskyen har lagret.

Forvirret? Så bare læs videre

 

Hvad er fadene lavet af

Træsorter

Historisk har sorten af egetræ, der har været brugt til at lave sherryfade af, været den europæiske sort Quercus robur, men i dag er det mest amerikansk egetræ Quercus alba, der bliver brugt, og en sjælden gang imellem en anden europæisk egetræssort kaldet Quercus petraea. Men hovedsageligt Robur og Alba.

Robur, den europæiske eg, er kendetegnet ved den vokser langsomt og er derfor meget tæt i sin struktur. 

Alba, den amerikanske eg, vokser hurtigere og har en mere løs/åben struktur, hvor de ædle dråber kan trænge dybere ind i træet.

Petraera ved jeg ikke så meget om, men da det også er en europæisk egetræssort, tænker jeg den har nogenlunde samme karakteristika som Robur. Der skelnes som regel også kun mellem amerikansk og europæisk eg.

 

Fadstørrelser

Da sherryfade egentligt "bare" er egetræsfade der er "seasoned" med sherry kan man i princippet lave sherryfade i lige de størrelser man har lyst til. Men de størrelser jeg lige kan komme i tanker om er følgende. Størrelses angivelsen er i cirka antal liter, da det varierer.

·         Gorda, 700 liter

·         Drum, 650 liter

·         Butt, 500 liter

·         Puncheon, 500 Liter (anderledes form end et butt)

·         Hoghshead, 250 Liter

·         Barrique, 225 Liter

·         Quarter  cask, 124 Liter

·         Octave  60 Liter

·         Firking, 30 Liter

·         Blood tub, 20 Liter

 

Forskellige fadtyper, bemærk størrelserne ikke altid er til at regne med

 

De to primære fadstørrelser brugt er Butt og Hoghshead. Nogle barrique's bliver sikkert kategoriseret som hoghsheads ind i mellem. Quarter casks, Octaves osv, bliver nok mest brugt til at give whiskyen en finish, men mere om det senere.

 

læs videre i del 2

Tak fordi du læste med 😊

 

Kilder:

Winesfromspain

Wikipedia

Et all.