Sherry fade del 2

Sherryfade

Del 2

Sherrytyper

Hvis man skal forklare sherrytyperne, så skelner man mellem typer, hvor der har være flor, og typer der ikke har været flor i. Flor er døde gærceller der danner et beskyttende lag ovenpå sherryen i fadet.  Flor forhindrer sherryen i at oxidere så den beholder sin lyse farve, og gør at sherryen er tør.

Tønde med flor

 

De to lyse typer sherry, Fino og Manzanilla lagres begge med flor.

Amontilado starter med flor, men en lidt højere alkoholprocent for flor 'en til at gå i opløsning. Olorosso, og de helt søde sherryer såsom Pedro Ximenez lagres helt uden flor. De har samtidigt som regel også en højere alkoholprocent.

Palo Cortado starter som en Amontilado, men slutter mørkere og mere fyldig og skifter så til at være en Palo Cortado.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druerne brugt til sherry er mest Palomini Fino, som bruges til alle typer sherry. Til de søde mørke typer bruges udover Palomino Fino og Pedro Ximenez og moscatel.

 

 

De mest brugte typer sherry, der har været på fadene inden de bliver brugt til whisky, er nok Olorosso og Pedro Ximenez. Men der findes mange typer sherry, som også indimellem har været på fadene inden de bliver brugt til whisky. Blandt andet Amontildo, og Fino. Dalmore sværger til at bruge Methusalem fade, som er en af de helt mørke søde sherrytyper. 

 

 

 

 

Lagring af whisky på sherryfade

Jeg plejer at sammenligne fade med gode gamle "skub op is" altså de der billige frys selv sodavandsis man fik som barn. Første gang man suger i den smager den af meget, og jo mere man suger jo mindre smag er der tilbage.

Det er lidt med fade som det er med "skub op is", første gang man bruger et fad er der meget smag i det, andet gang en del smag, tredje gang er der stadig lidt smag tilbage. Og, derefter er det sikkert bare en opbevaringsbeholder der ikke giver mere smag fra sig end vand.

Sherryfade er normalt toastede på indersiden. Det vil sige at de bliver varmet op med ild, og bliver brændt indvendigt så de lige får et tyndt sort lag på indersiden. Det er blandt andet med til at give whiskyen farve efterfølgende. Så whisky der har lagt på sherryfad får ikke nødvendigvis farven fra sherryen der har lagt på fadet inden, men istedet for fra de olier etc. som findes i træet når det er blevet toasted. Bourbonfade bliver i øvrigt "charred" på indersiden. Men mere om det en anden gang.

 

Finish eller lagring fuldtid

Når man snakker om at whiskyen har været på sherry fad er der ikke nogen regel om hvor længe den skal have været på sherryfadet. Den skal selvfølgelig have lagt på fad i mindst det antal år der står på flasken. Men det kan i princippet kaldes en sherryfads whisky, hvis det har været på sherryfad en dags tid eller to.

Men, vi kan groft sagt dele det op i tre kategorier

Fuld tid på sherry fad, det skrives som regel som "fully matured" på flasken

Noget af tiden på sherryfad eller "Double matured" som det tit skrives på flasken. Her har det som regel været på sherryfad omkring et år eller mere.

Finish eller afslutning, Bruichladdich kalder det at "ACE" hvilket er en forkortelse for Additional Cask Enhancement. Men uanset hvad betyder det at whiskyen har fået lov at lagre omkring 3-9 måneder på et andet fad. Og er det et sherryfad, så er det en sherryfinish.

En finish er som regel brugt for at give en whisky lidt ekstra. Hvis den er perfekt i forvejen er der som regel ikke så stor grund til at give den noget ekstra.

Denne whisky har eksempelvis  været forbi 4 forskellige sherryfade inden det blev tappet. Den smagte i øvrigt glimrende. 

Eksempler på lagring

Som eksempel på lagring kan jeg fremhæve de sherryfads aftapninger jeg pt har på min hjemmeside

Auchroisk 16år, har tilbragt 14 på almindeligt hoghshead, for så at kommer over på et 1st fill olorosso hoghshead de sidste 2 år. Så den er altså double matured se den her

Tomintoul 14år har lagt hele de 14 år på et sherrybutt. Så den er altså fully matured på et sherryfad, se den her

Glendullan 10år Har lagt 8år på et brugt sherrybutt, forså at blive afsluttet på et 1st fill olorosso sherry butt, Så den er fully matured på sherryfad, samtidigt med at den er double matured, i det her tilfælde på to forskellige sherryfade. se den her

Fettercairn 11år, Har lagt på et refill hoghshead 9år , derefter god 2 år på refill olorosso octaves, og efterfølgende vatted sammen og tappet. Så man kan vel egentligt diskutere om det helt kan betegnes som single cask,  se den her

Lagringssted

Det har selvfølgelig også noget at sige, hvor whiskyen er lagret. Ikke så meget om det eksempelvis er i Skotland eller Irland, for der er klimaet rimeligt ens. Men hvis du står med en japansk whisky i hånden, så er der stor sandsynlighed for, at den vil være noget kraftigere i smagen i forhold til sin alder end eksempelvis en skotsk whisky fra samme type sherryfad. Varmere klima forcerer nogle aspekter af lagringen.

 

Tid på fad

Alt efter størrelsen på fadet og hvor mange gange det har været brugt, kan man nogenlunde sige noget om hvornår en whisky er klar. I det nedenstående er min vurdering af lagringstid for whisky lagret i Skotland.  Og vurderingen skal tages med et stort gram salt.

Vi skelner her mellem first fill fad, second fill fad, third fill, og refill. Nogle gange benævnes third fill også som refill:

·         Et first fill fad er som regel klar efter 8-10år,

·         Et second fill fad er klar efter 10-15år

·         Et third fill fad er klar efter 12-20år

Fade bruges som regel i 40-50 år før de er udtjente, men et tæt gammelt fad kan jo fyldes med grain whisky, der bare skal ligge længe for så et blive brugt som fyld i en blend.

 

Der er lavet mange forsøg på at beskrive hvor længe whiskyen skal være i fadet før den er klar til at drikke 

 

 

 

Sherryfads muligheder

Så hvad betyder det så, når der står at whiskyen har lagt på sherryfad

Der er 2 forskellige typer træ europæisk og amerikansk

Der er 5-10 forskellige størrelser fade der bliver brugt til sherry og efterfølgende whiskylagring

Der er mindst 3-6 typer sherry der har lagt på fadene inden de bliver brugt til whisky

Der er 4 forskellige "Fills" 

Det giver os totalt  et sted mellem 120 og 480 forskellige typer sherryfadslagring. Og så har vi ikke engang regnet finish og double maturing med. For så ender vi omkring et par tusind forskellige muligheder.

Så næste gang nogen fortæller dig at whiskyen har lagt på sherryfad. Så er det måske meget sjovt at læse det med småt på flaskens etiket.

 

Tak fordi du læste med 😊

 

Ps jeg er i tænkeboks om at lave indlæg om bourbon fade, STR's og alle mulige vinfade etc. 

Har du nogen spørgsmål eller kommentarer, så sig endeligt til. Jeg har sikkert glemt en ting eller to.

 

Kilder:

Winesfromspain

Wikipedia

https://www.pastemagazine.com/

Et all.