Smagsnoter til Einars 2 seneste whiskyer, og 6 fadprøver.

Einar du er min alderbedste ven

Søndagsunderholdningen for i dag bestod af 8 gange Einar!

Det er ikke så tit jeg har tid til at sætte mig ned og lave smagsnoter på whisky jeg smager, som regel husker jeg bare på om jeg syntes om den, og hvilken stil jeg syntes den er.

Meeeen når man får tilsendt 2 whiskyer og 6 fadprøver fra et, for mig, nyt destilleri. Så fortjener de også et par ord med på vejen.

Destilleriet jeg snakker om, er Einars Distillery fra Klaksvik på Færøerne. Destilleriet er tilknyttet Føroya Bjór det lokale bryggeri.  De har destilleret whisky i nogen år nu (5år?), og har netop udsendt deres 4 udgave her den 23 Juli.

I dag skal jeg smage den nye 4 udgave samt den 3. udgave der kom tidligere i år.

 

Vi starter med fadprøverne. De er alle fadstyrke dvs 58-63%, jeg kender ikke den eksakte styrke.

Prøve 1-4 er urøget

Prøve 1. ca 1år på 250L sherryfad. Sød newmake med god indflydelse fra fadet. Den skal nok blive god. Kan, til nøds ;-), allerede drikkes

Prøve 2. ca 1 år på 190L bourbon fad. Meget lukket i næsen, newmaken kommer først frem i smagen, og faktisk ikke ret meget. Fadet er her allerede ved at gøre sit arbejde. Det må være et godt fad.

Prøve 3. ca 2 år 90L sherryfad. Næsen siger whisky, farven siger sherryknæk, duften siger sherrywhisky, dog ikke helt knækket, og så er der en sjov kornagtig note jeg ikke rigtigt kan bestemme. Der er et års tid til den her kan kaldes whisky, men jeg tænker man skal passe på med at lade den ligge på så lille et fad ret meget længere. Men sjov sample. (Og newmake var der ikke noget af)

Prøve 4. over 3 år på 250L sherryfad, så den her kunne aftappes som whisky. Næse, ikke så meget at komme efter, noget forholdsvis blød sherryduft. Smagen er sherryknæk, og nok ikke så meget andet. Nogle vil elske den stil, men den er nok for bittersød til min smag. Jeg vil foreslå at den kommer på bourbon hoghshead og ligge et par år, så tror jeg den er klar.

Prøve 5 og 6 er røget malt, hvor røget ved jeg ikke.

Prøve 5. ca ½år på 225L Fresh oak. Jeg går ud fra det er et slags vinfad. Næsen afslører en del newmake, men det overrasker vel ikke. Smagen overrasker til gengæld ved at der ikke er så meget newmake at finde. Til gengæld er der en behagelig røg som jeg ikke rigtigt kan bestemme hvor kommer fra. Det ku være interessant at vide. Røgen er ikke så markant som man kunne forvente, jeg vil umiddelbart tro vi ligger omkring de 10-15 ppm eller noget i stil med Tallisker og Springbank. Men igen, jeg har ikke smagt mange fadprøver af ½år gammelt destillat, så det er svært at sige. Det her er selvfølgelig langt fra at kunne kaldes whisky, og langt fra slutproduktet. Men hvis jeg var Einar så ville jeg ikke være urolig for det her fad.

Prøve 6. 1½år på 190L bourbon 10% røgmalt. Næsen afslører en anelse newmake, røgen kan jeg ikke rigtigt finde. Smagen er klassisk bourbon fad, lidt pebrede noter og et lille whiff af røg. I ung røget whisky kan newmake og røgduften tit blive forvekslet, og  her er jeg lidt i tvivl. Men igen, godt på vej, glæder mig til at smage når den er "færdig"

 

De færdige whiskyer

Og så skal vi til det. Udgave 3 og 4 fra destilleriet.

Udgave 3 på 57,1%, er det første single cask destilleriet har udgivet. Det kom engang i foråret i år. Det startede på flere mindre fade inden de blev samlet i et 250L fad. Jeg går ud fra det var et sherryfad.

Næse, mørk let brændt sukker, men ellers ret mild i forhold til de 57,1%

Smag, sherryknæk, man kan godt fornemme der er blevet leget lidt med fadene.

Finish, de brændte sukker noter hænger lidt ved, sammen med nogen af de klassiske sherryfadsnoter.

Overall; Det er knækket, brændt sukker, sherryfadswhisky det her. Og det gør det egentligt godt. Blindt ville jeg ikke kunne gætte alderen. Jeg er ikke så meget til de brændte sukker sherry knæk fade. Så karaktermæssigt vil jeg nok lande på omkring 82-83 point. Men det er altså også godkendt.

Ps jeg smagte den to gange, og første gang for den totalt knækket, så godt jeg ventede med noterne til den havde stået lidt.

 

Udgave 4. 51% Ex olorosso sherry fade. (4x128L fade afrundet på 2x250L fade)

Næse; Vi er tydeligvis stadig i sherryfads land, men uden at det kammer over. Der er noget "meaty" Mortlach agtigt over næsen.

Smag; Utrolig blød og rund, den har en rigtig fin fedme, som ikke kammer over. Sødmen er mild sherry, og jeg ku ha svoret der var andet end kun sherryfade med i mixet. (det er der ikke).

Finish, den får lige et snert af lidt brændt sukker men ellers er det smooth sailing resten af vejen.

Også denne blev smagt over to gange, og jeg husker den som god første gang, og det er den stadigvæk.  

Hvis Einars kan lave det her med  3 år gammel whisky, så  varer det ikke længe før scoren rammer de 90 point.

87 point

Ps mit sample var lidt lille, kan i ikke sende en 70cl sample næste gang? 😉

 

Einar du er min allerbedste ven…..

 

 

WhiskyPeter