Sådan smager du
Ens smagsløg er forskellige fra dag til dag, og i løbet af dagen. Man dufter også forskelligt med næsen alt efter tidspunkt på dagen.
Det bedste tidspunkt at smage på er om formiddagen, altså et par timer efter man er stået op. Der er smagsløgene mest friske. De fleste smagninger ligger dog lidt senere på dagen
Ligeledes bedøver alkohol smagsløgene, så den første dram på smagningen er den man kan smage "mest" Det er derfor en god ide at lægge de kraftigste dramme sidst i programmet, så man kan smage alle whiskyer nogenlunde godt.
Alkohol på spidsen
Med spidsen af tungen smager man det bitre og sure, og de fleste kan sikkert genkende at man smager kort på noget og syntes, det er bittert eller surt, og derfor undlader at indtage mere. Det er en naturlig reaktion, og der er sikkert mange der har vendt whisky og andet ryggen i tidens løb af den grund.
Midtbanen
Midten og siderne af tungen kan man godt komme til at glemme at smage med. Slurken lander på tungen og bliver slynget ned bagerst i munden og slugt. Men de smage man opfanger her, må man absolut ikke gå glip af.
Få hele tungen med
Til smagninger hvor jeg kan fornemme at folk ikke har prøvet at smage så intenst på tingene før, anbefaler jeg tit at prøve at rulle med tungen, hæld en slurk op på spidsen, lad slurken rende langsomt hen over tungen mens man, også langsomt, hælder hovedet baglæns. Derved får man smagt med hele tungen og får så hele smagsoplevelsen med. Den øvelse kan også med fordel laves med øl, men det er en anden historie,
Hvis man nu ikke kan rulle med tungen, kan det anbefale at "tygge" whiskyen godt igennem så man får den ud over hele tungen. Det andet ser dog sjovere ud 😉
Om man så kan lide whiskyen og drikker det hele, det er en anden sag.
Spyt (ikke) ud!
Til en vinsmagning ser man spytbakker over det hele, man behøver åbenbart ikke sluge vinen for at få hele smagsoplevelsen med. Sådan forholder det sig ikke, når man smager whisky (og øl for den sags skyld!). Der er det nødvendigt at smage med den bageste del af tungen. Og det sker når man synker whiskyen.