Bedømmelse af whisky

oprettet d.

Sådan bedømmer/scorer du din whisky
Hvordan scorer man sin whisky (eller øl, rom osv.)

Der er ikke nogen metode der er 100% enighed om. Man kan score fra 0-100 point, som mange af de "kendte" gør. Problemet er bare at alle whiskyer næsten altid ligger mellem 70 og 95/97 point. Det betyder man kun bruger mellem ¼ og 1/3 af pointene alligevel. Og hvad så.

Andre scorer fra 1-5 eller 1-10 og bruger så halve point i processen. Jeg selv skifter lystigt imellem måder at score på, alt efter hvilket forum jeg er i.

Men grundlæggende er der tre inddelinger for mig:

·         1 Smager godt og ok/god til prisen

·         2 Smager godt men er for dyr.

·         3 smager dårligt.

Heldigvis er mine egne flasker en blanding af de første to kategorier.

 

0-100 score

Som regel er den delt op i 4 underkategorier som hver udgør 25 point:

·         Næse (duft)

·         Smag (mouthfeel)

·         Finish/eftersmag

·         Sammenhæng, helhed etc.

Jeg bryder mig dog ikke så meget om opdelingen i 4 lige store kategorier. Og sammenhæng, hvad er det lige? Jeg kan huske en Littlemill, der smagte i øst og duftede i vest. Den ville score ret lavt ved sammenhæng, men jeg kunne lide begge dele, og var ret glad for den. Men skulle jeg bruge det her scoresystem, så ville jeg skulle score en whisky jeg kunne lide noget lavere end jeg mener den fortjener. Så når jeg skal score på denne skala, har jeg et par fikspunkter jeg bruger

75 point er en standard 12-års whisky, lidt kedelig måske, men ok. 80 point så er vi i området af whiskyer, jeg forventer lidt mere af. 85 er en smagsoplevelse, 90 er lækker, og alt over 90 er ren inddeling af de lækre. Og under 75 tænker du, tjah, 70 så begynder det at blive svært at drikke det, og under 65 så drikker jeg ikke ud.

 

Når du skal score første gang, så tænk over et par fikspunkter. Vælg en skala, og vælg punkter for; dårlig, kun lige drikkelig, ok, god, rigtig god, og den kan jeg ikke leve uden etc.

Hvis du er til en smagning, så brug evt. første whisky som fikspunkt. Syntes du den er god, så giv den 3 ud af 5 point, så har du noget at pejle efter. Og prøv dig så frem, det gode ved whisky er, at det er en smagssag. Det du kan lide, er aldrig 100% præcist det samme som det andre entusiaster kan lide. Dine smagsløg er i øvrigt mest vågne ved 10-11-tiden om formiddagen. Og de ændrer sig i løbet af dagen. Og så er der jo atmosfæren du smager i som også har betydning.


Kommentar(er) 1

  • Claus Møller
    Claus Møller https://whiskyanalysis.com/index.php/background/early-attempts-at-flavour-classification/

    Der er MANGE måder, at bedømme whisky på... Den Peter har beskrevet herover, er en af de mest gængse. Vi er dog nogle, som har det bedre med en mere grafisk fremstilling. Den første de viser på Whiskyalalysis, har man i nogle år kunnet se, hvis man fx. tog i Brugsen / Kviklys spiritusafdeling, hvor man placere whiskyen i et koordinatsystem, ud fra nogle kriterier i smagen - Dette er EÉN mands bedømmelse - DIT vil sikkert se anderledes ud. Personligt holder jeg mine whiskyer op imod hvad jeg har smagt før, med Glenfiddich 12 års standart-aftapning, som en basislinie. Ud fra den, bedømmer jeg, om den er mere eller mindre peated (røget), og mere eller mindre fyldig. De seneste par år, hvor jeg er begyndt at drikke væsentligt mere Cask Strength (CS = fuld styrke - se Peters afsnit om dette), har jeg måttet indfører flere Basislinier, da CS-whisky smager for kraftigt, til at blive sammenlignet med de fleste \"supermarkedswhiskyer\".

    Svar

Skriv din kommentar